Hoe werkt DAB+ en wat is het?

Hoe werkt DAB plus en wat kun je er mee?

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is een Europees alternatief voor analoge radiosignalen over de FM/AM frequenties.

Sinds 2013 is DAB+ in bijna heel Nederland + de Waddeneilanden beschikbaar. Het aanbod aan zenders op DAB+ groeit terwijl er steeds meer FM zenders verdwijnen. Het idee is dan ook dat DAB de FM zenders volledig gaat vervangen.

In tegenstelling tot FM kan via een DAB+ signaal ook informatie en data meegestuurd worden, bijvoorbeeld:

 • Weersverwachtingen
 • Informatie over de artiest
 • Albumcovers
 • En meer

DAB+ radio

Het signaal van DAB+ is gratis te ontvangen. Je hebt er wel een radio met DAB+ ondersteuning voor nodig om het te kunnen ontvangen. Deze radio’s ondersteunen naast DAB+ ook gewoon FM zenders: Je kunt dus altijd je favoriete zenders luisteren.

Voordelen van DAB+

Een groot voordeel van DAB plus is de kwaliteit van het signaal. Deze is op elke plek goed te ontvangen en stoort daarnaast niet met andere draadloze verbindingen. Zo kun je ongestoord van ruisloze radio genieten.

Het DAB+ signaal is zo sterk dat je hem overal in huis ontvangt. Omdat het signaal niet stoort met andere draadloze signalen luister je naar een ruisvrije radiokwaliteit. Ook ontvang je extra informatie, zoals de naam van de artiest, albumcovers en weersverwachtingen.

DAB+ in de auto

Ook in je auto pluk je de voordelen van DAB. Je hebt niet alleen top kwaliteit geluid maar ontvangt ook handige reis informatie waaronder:

 • Nieuwsberichten
 • Filemeldingen
 • Verwachte verkeersdrukte

Daarnaast heb je overal in Nederland ontvangst in tegenstelling tot FM welke in zones is opgedeeld. Dus als je lekker aan het scheuren bent over een afgelegen boerenweg doe je dat met je favoriete radiozender. 😉

DAB+ radio kopen? Dan zijn dit de beste radio’s:

Als je nog geen radio met DAB ondersteuning hebt maar deze wel graag wilt raden we jou de volgende 3 radio’s aan. Zo heb je een goede deal te pakken en kun je voortaan ongestoord van iedere radiozender genieten met een super kwaliteit geluid.

Denver DAB-18

Morgen in huis via: CoolBlue of Bol.com

JBL Tuner Zwart

Morgen in huis via: CoolBlue of Bol.com

Sony XDR-S61D

Morgen in huis via: CoolBlue of Bol.com

6 gedachten over “Hoe werkt DAB+ en wat is het?”

  • Hoi D, bedankt voor je bericht! Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met de winkel of fabrikant waar je jouw radio hebt gekocht: Zij kunnen je via de garantie waarschijnlijk snel vooruit helpen! ????

   Beantwoorden
 1. helemaal niet juist dat je zoveel zenders kan ontvangen en sommige werken soms en dan weer niet. De kwaliteit is wel beter.
  Spijtig had er meer van verwacht.

  Beantwoorden
 2. cor vork
  Ik ben in het bezit van een Rotel Dab+ radio van hoge kwaliteit
  Wat ik heb ervaren heb dat het probleem van geen goede ontvangst is:
  Als je een dab radio koopt dat er een een waardeloze antenne wordt bijgeleverd
  Ik weet zeker als hier de aandacht wordt opgelegen door fabrikanten het hele probleem
  van slechte ontvangst is opgelost KIJK maar op de side van Radiowinkel

  Beantwoorden
  • Mijn DAB + Kenwood radio doet het alleen met reclames en nieuwsberichten en af en toe flarden van muziekzenders.
   Wat is hier aan te doen ik snap er namelijk niks meer van. Waarom moet het zo ingewikkeld denk ik dan.

   Beantwoorden
 3. Gisteren een DAB+ radio gekocht en ook weer snel terug gebracht. Het is inderdaad niet zo simpel als sommige sites en verkopers omschrijven. Als ik de radio in de huiskamer zet krijg andere en meerdere zenders dan in de keuken, dat ding is echt gevoelig met de antenne. Mijn buren 20meter verder hebben precies dezelfde radio zij ontvangen de Duitse zender Absolut Bella en andere zenders die ik niet kan ontvangen. Van pure ergernis heb ik dat ding terug gebracht. Er is nog werk aan de winkel om DAB+ echt aantrekkelijk te maken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie