Philips Hue is dé slimme verlichting welke licht binnen- en buitenhuis tot leven laat komen. Het is nog steeds één van de meest populaire slimme apparaten van het moment en de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.
Als je dit systeem nog niet kent rijst waarschijnlijk de vraag, hoe werkt Philips Hue? En wat kan ik allemaal met deze slimme verlichting?
In dit artikel vind je alles wat je wilt weten om te starten met de slimme lampen van Philips. We leggen uit hoe het systeem werkt, hoe je het kunt installeren en geven je een idee van alle mogelijkheden met de Hue verlichting.
Inhoudsopgave
Zo werkt Philips Hue
De Philips Hue verlichting bestaat uit slimme lampen welke draadloos te bedienen zijn vanuit een hoofdstation, de Philips Hue Bridge.
De draadloze verbinding van de lampen werkt via de Zigbee technologie en niet via WiFi wat vaak verteld wordt. Dit betekent dat je ook prima met Hue lampen kunt werken als je zwakkere WiFi hebt.
Er is echter wel één keer WiFi nodig met het Hue systeem. Dat is wanneer je de app op je smartphone gaat koppelen aan de Hue Bridge. Hierna gaat alle draadloze communicatie van je lampen via Zigbee vanuit de Bridge.
Naast bediening van de lampen via de app kun je ook complete schema’s en automatiseringen voor je verlichting opzetten.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Je komt thuis en de verlichting springt automatisch aan
- Wanneer het gaat regenen gaat de verlichting iets feller branden
- Automatische timers welke bepalen of de verlichting aan/uit gaat, welke lichtsterkte gebruikt wordt en eventuele kleuren om bepaalde tijdens (bijvoorbeeld rustgevend paars vlak voor bedtijd).
Om de slimme verlichting van Philips Hue te gebruiken heb je drie dingen nodig:
- De Hue Bridge
- De Hue app voor android of iOS
- Philips Hue lampen
1. Hue Bridge
De Hue Bridge is het basisstation van het systeem en de lampen in je huis. De bridge wordt met het WiFi netwerk of een kabel met je internet verbonden. Zo kun je vanuit hier alle instellingen en de besturing van de verlichting regelen.
Valt je internet een keer weg? Geen punt: De Hue bridge werkt ook als er tijdelijk geen internetverbinding is.
2. Hue app
De app van Hue installeer je op jouw smartphone of tablet. Vanuit de app maak je via jouw internetverbinding (WiFi) verbinding met de Bridge.
Met de app kun je alle instellingen en scenes (vooraf geconfigureerde instellingen voor de verlichting) besturen. Zo kun je onder andere lampen in je huis en configuratie aan een specifieke kamer toewijzen: Zo kun je kamers afzonderlijk van elkaar besturen.
3. Philips Hue lampen
Er zijn anno 2023 veel verschillende lampen beschikbaar voor Philips Hue.
Zo vind je onder andere het volgende in de collectie:
- Normale lampen met een E14 of E27 fitting in zowel wit als kleur
- GU10 fitting spots in wit en kleur
- Ledstrips voor binnen en buiten
- Inbouwspots voor binnen en prikspots voor buiten
- Plafond- en wandlampen
- En nog veel meer soorten lampen
Elke lamp die je installeert werkt tevens als een versterker voor het signaal van Hue. Zo kun je ook je lampen ver van de Hue Bridge gebruiken.
Meer over de Philips Hue lampen
Voordelen van hue verlichting in huis
Het gebruiken van het Hue systeem is niet alleen heel hip maar heeft ook nog vele voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Automatisch verlichting aan als het donker wordt
In de app kun je zelf compleet configureren hoe je jouw verlichting wilt laten werken. Zo kun je met timers instellen dat je verlichting automatisch aan gaat wanneer het donker wordt. En natuurlijk weer uit als het de volgende ochtend licht wordt.
Smartphone notificaties doorgeven via de verlichting
Je kunt ook instellen dat wanneer je een notificatie op je smartphone krijgt, bijvoorbeeld bij een WhatsApp bericht of een e-mail, dat de verlichting knippert en je hier direct alert van bent.
Laat de verlichting automatisch aangaan wanneer je in de buurt komt
Via GPS kan de Hue app bepalen of je in de buurt van je huis bent of niet. Het is mogelijk om in te stellen dat wanneer dit het geval is dat je verlichting automatisch aangaat. Super handig!
Andersom werkt het ook: Wanneer het systeem merkt dat je een bepaalde afstand van huis verwijderd bent zal het automatisch de verlichting uit laten gaan.
Spraakbesturing ook mogelijk met Apple HomeKit
Je kunt Hue ook koppelen aan Apple HomeKit. Als je dit doet kun je voortaan via spraak met Siri je lampen besturen. ‘Keukenverlichting aan’ en gaan! 😉
1 gedachte over “Hoe werkt Philips Hue?”
Mooie ontwikkeling