Contactloos betalen uitzetten

Contactloos betalen uitzetten: Hoe doe je dat?

Het betalen met de pinpas zonder de pas te hoeven invoeren. Zo is contactloos betalen het best te omschrijven. Bij zeer lage bedragen kan je zelfs het invoeren van de pincode achterwege laten. Dit gaat om bedragen van 25 euro of minder.

Toen deze nieuwe manier van betalen met de pinpas werd geïntroduceerd was iedereen zeer enthousiast. Maar tegelijkertijd zijn er ook wel een aantal nadelen te noemen. Het is om die reden ook zo dat sommige mensen liever niet contactloos willen betalen. In de ideale situatie zet men de functie zelfs het liefst uit. Dit is ook mogelijk.

Waarom bestaat contactloos betalen

Contactloos betalen is uitgevonden om een aantal bekende problemen op te lossen. Zo kan er steeds meer een einde aan het bestaan van contant geld worden gemaakt. Hoe makkelijker het wordt om kleine bedragen te pinnen, hoe eerder mensen dit zullen doen.

Als je zelfs je pincode al niet meer hoeft te gebruiken is het wel erg gemakkelijk. De andere reden is dat je de pas zelf de hele tijd in bezit kunt houden. Je hoeft hem alleen even in de buurt van het pinapparaat te houden. De kans dat je hem vergeet of kwijtraakt is dus een stuk kleiner omdat je hem direct weer terug stopt in je portemonnee.

Belangrijk nadeel

In het verleden kon iemand anders niet zo veel met jouw pas zonder ook de pincode te hebben. Dat is met de komst van contactloos betalen toch wel veranderd. In principe kan iemand jouw pas stelen en er direct 25 euro mee afrekenen.

Dit is toch al snel een klein mandje in de supermarkt vol. In sommige gevallen is zelfs vijftig euro pinnen mogelijk. Afhankelijk van hoe snel je handelt nadat je je pas kwijt bent kan dit dus aardig oplopen. In een week tijd tot zelfs 350 euro. Dit wil je natuurlijk voorkomen als dat mogelijk is. Je kunt immers altijd je pas per ongeluk kwijtraken.

Meer zakkenrollen

Een vreemd bijeffect van contactloos betalen is dat zakkenrollen weer wat lonender is geworden. Toen mensen steeds meer gingen pinnen en minder geld bij zich hadden gebeurde het omgedraaide.

Maar omdat zakkenrollers nu weer direct geld kunnen pakken met het zakkenrollen is dit dus weer lonend. Als een dief ziet dat je je pas niet stevig wegstopt ben je direct een potentieel doelwit. Wanneer je niet contactloos kunt betalen zal je ook niet worden opgemerkt.

De functie uitzetten maakt het bovendien veiliger voor jezelf als je pas toch in verkeerde handen komt te vallen.

Uitschakelen van de functie

Hoewel dit niet overal even goed wordt aangegeven is het mogelijk om de functie simpel uit te schakelen. Het is dan niet mogelijk om contactloos te betalen met jouw pas. Dit is ook de reden waarom ook de nieuwe pinapparaten nog altijd de beroemde sleuf hebben.

Zo is het nog altijd mogelijk om gewoon op de oude manier te pinnen. Het uitschakelen van de functie verschilt bij bank. Het kan dan ook flink wat zoekwerk opleveren voordat je weet hoe je het aanpakt. Daarom is het makkelijk om alle informatie op één plek te kunnen vinden.

Per ongeluk betalen

De spookverhalen die je hoort blijken in sommige gevallen helemaal geen spookverhalen. Het is mogelijk om per ongeluk te betalen bijvoorbeeld. Als je met je pas in de buurt komt van een automaat die net scant bijvoorbeeld.

Ook waren er al slimmeriken die ontdekten dat apparaatjes met dezelfde technologie de passen konden scannen. Ze liepen langs mensen en scanden hun passen bijvoorbeeld midden in de winkel. Sommigen gebruiken al speciale hoesjes. Als contactloos betalen uit staat is dit echter simpelweg geheel onmogelijk gemaakt.

Optie aanvinken of andere pas aanvragen

De manieren om de optie te blokkeren lopen per bank uiteen. In sommige gevallen moet je op de website van de bank waar je bent aangesloten zoeken.

Daar vind je dan een mogelijkheid om online aan te geven dat de functie uitgeschakeld moet worden. Bij andere banken moet je juist weer contact opnemen. Je moet dan een andere pas aanvragen. De meeste banken maken het echter mogelijk via de app of de website van online bankieren.

Hoe het precies werkt kun je bekijken bij de bank waar jouw rekening loopt. Die zijn namelijk allemaal verzameld op één plek.

Rabobank

Rabobank was één van de eerste banken in Nederland die het voor zijn rekeninghouders mogelijk maakte contactloos te betalen. In februari 2015 is de bank begonnen met het contactloos betalen.

De houders kregen allen een nieuwe pas toegezonden die de nieuwe optie ondersteunde. Uiteraard heeft men daarbij de voordelen van het betalen zonder de pas uitgelegd. Dat de optie ook uitgeschakeld kan worden is echter minder duidelijk naar voren gebracht.

Het kan echter wel. Het is zelfs vrij gemakkelijk te regelen. Door een aantal simpele stappen te doorlopen. Je kan dit thuis in alle rust doen.

Online

Het wijzigen van de optie contactloos betalen doe je via de website. Het is wel even zoeken. Je moet namelijk eerst naar de sectie contactloos betalen. Daar staat in een menu onderaan de pagina inschakelen/uitschakelen.

Vervolgens kom je op een soort tussenpagina waar de opties in één zin ziet beschreven. Vervolgens moet je weer op een knop klikken om echt in- of uit te schakelen. Als je daar klikt kom je daadwerkelijk op de pagina waar je kunt kiezen of jouw pas de optie moet kunnen uitvoeren. Je moet dan wel inloggen. Dat doe je met je kaartnummer en je rekeningnummer.

Hulp vragen

Het kan zijn dat het niet heel erg duidelijk is hoe je de pas uitschakelt. Daarom kan je tijdens je bezoek aan de website al hulp vragen. Er is namelijk direct contact mogelijk met de klantenservice van Rabobank. Kijk bijvoorbeeld ook even of jouw pas wel contactloos betalen kan. Je herkent dit aan het contactloos logo. Alle nieuwe passen hebben dit in ieder geval en het staat ook altijd standaard aan tenzij je er zelf iets aan doet. Mocht je er niet helemaal zeker van zijn of het goed is gegaan dan is het altijd een goed idee om even hulp na te vragen.

ABN Amro

ABN Amro biedt al langere tijd contactloos betalen over de hele wereld aan. De bank adverteert dan ook met de vele voordelen die deze vorm biedt. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook een einde aan de lange wachtrijen bij kassa’s genoemd als voordeel.

Daarentegen zijn de nadelen minder duidelijk weergegeven. Zoals het ook minder gemakkelijk te ontdekken is hoe je dit als klant precies kunt weigeren of tegengaan.

Wie contactloos betalen bij ABN Amro wilt uitzetten moet namelijk contact opnemen met de bank zelf. Je kunt dit niet zoals bij andere banken even online regelen.

Nieuwe pas

Iedereen die rekeninghouder bij ABN Amro is krijgt een nieuwe pas. Velen hebben deze pas inmiddels al gekregen. Met deze pas is het mogelijk om te betalen zonder de pas te hoeven gebruiken.

De pas is ook niet berekend op het niet willen pinnen zonder contact. Wie dus van contactloos betalen af wil, moet opnieuw een nieuwe pas aanvragen. Je krijgt dan een nieuwe oude pas. Dit is pas die je gewend was in de periode tot 2015 te gebruiken.

Met deze pas is het namelijk niet mogelijk om signalen van pinapparaten op te vangen. Je moet dan op de oude manier betalen door de pas in te steken en de pincode in te voeren.

Tussenweg

ABN Amro biedt ook een tussenweg aan. Je kunt de nieuwe pas houden en hem in een door de bank aangeboden hoesje steken. Dit hoesje heeft een beschermlaag die de signalen van pinapparaten blokkeert. Zo kan je dus zelf de pas gebruiken op de oude manier. Anderen kunnen jouw signaal niet opvangen. Dus er kan in principe niets misgaan.

De bank biedt het hoesje gratis aan. Je kunt het toe laten zenden of zelf gaan ophalen bij een filiaal van ABN Amro. Dit betekent wel dat je de pas altijd uit het hoesje moet halen als je zelf gaat betalen.

SNS Bank

SNS Bank heeft even gewacht met het invoeren van contactloos betalen. Inmiddels is het wel volop bezig met het aanpassen van de bankpassen van de rekeninghouders. Het is echter ook op meerdere manieren mogelijk om er als klant van SNS tegenin te gaan. Zowel online als via de app van de bank zijn er mogelijkheden om je af te melden voor contactloos betalen.

SNS biedt verder ook aan om de limiet die aan contactloos betalen gekoppeld zit aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat contactloos betalen wel kan, maar alleen voor kleine bedragen. Ook dit is via de website te regelen.

Hoe schakel je het uit

Het inschakelen via de website is alleen mogelijk als je als rekeninghouder ook een account hebt bij Mijn SNS. In deze persoonlijke omgeving regel je normaal gesproken al je zaken met SNS. Heb je dit niet, dan moet je die eerst aanvragen.

Heb je die wel, dan kan je direct inloggen. Als je bent ingelogd via de pagina Contactloos betalen wijzigen, dan kom je direct bij het afmeldformulier. Vul dit formulier in om je mogelijkheid om te kunnen betalen zonder contact te maken uit te schakelen. Ook kan je hier met je limiet aan de slag.

Via de app

Ook rekeninghouders die hun zaken via de app van SNS regelen kunnen de functie wijzigen. Dit doen ze door in de app de optie aan of uit te zetten. Hetzelfde geldt voor het instellen van de limiet. Dit werkt allemaal min of meer hetzelfde als via de website. Ook hier kun je direct zelf regelen of je gebruik wilt maken van de mogelijkheid.

Ook is het handig dat je dit in de app kunt wijzigen als je normaal gesproken wel contactloos doet, maar door omstandigheden moet stoppen. Bijvoorbeeld als je je pas bent kwijtgeraakt.

ING Bank

ING Bank was één van de banken in Nederland die al vroeg begonnen met het invoeren van contactloos betalen. Klanten kregen daarom nieuwe passen toegezonden met daarop het logo van de nieuwe service. Dit is een logo met een soort golfsignaal, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Wifi logo.

De nieuwe passen stonden ingesteld zodat contactloos betalen mogelijk werd. Het deel van de klanten dat de pas heeft is beperkt tot de mensen waarvan de pas toch al ter vervanging op de lijst stond. Dit zal ook de komende tijd nog zo zijn. Mensen die hem al hebben kunnen wel de dienst uitzetten.

De dienst uitzetten

Om contactloos betalen te blokkeren moet je allereerst naar de website van ING Bank. Daar kunt u een beschrijving vinden van alles wat met contactloos betalen te maken heeft. Onderaan staat ook een alinea waarin staat hoe je de optie kunt uitzetten.

Er is een link bijgevoegd naar Mijn ING. Dit is de persoonlijke omgeving van ING-klanten waar ze hun persoonlijke bankzaken kunnen regelen. Je kunt hier inloggen als je Mijn ING hebt. Eenmaal binnen volgt de optie Uw bankpas instellen. Volg deze link en je kunt contactloos betalen uitzetten. Bevestig de instellingen als je klaar bent.

Bellen of langsgaan

Wie geen Mijn ING heeft kan ook via andere wegen zorgen dat de nieuwe pas niet werkt. Dit kan bijvoorbeeld door te bellen met de klantenservice van ING. Daar kun je het direct regelen met een medewerker van ING.

Tot slot kan je ook naar een kantoor van de bank zelf gaan. Ook ter plaatse kan namelijk worden gezorgd dat contactloos betalen voor jouw pas niet zal werken. Als de optie eenmaal uitgezet is betekent dit niet dat het voor altijd zo is. Je kunt dit namelijk via dezelfde wegen ook weer terugdraaien wanneer je wel gebruik wilt maken van de dienst.

KNAB

Tegenwoordig is het ook voor klanten van KNAB mogelijk om zonder de pas te gebruiken te betalen. Bedragen afrekenen zonder contact te maken is echter niet voor iedereen wenselijk. Om die reden is het dan ook mogelijk om via verschillende wegen KNAB te benaderen.

Je kunt dan regelen dat op jouw bankpas de mogelijkheid om contactloos te betalen wordt uitgeschakeld. Het kan dan niet meer worden uitgevoerd met jouw bankpas. Je moet altijd betalen door de pas in de sleuf te steken en de pincode in te voeren. Je kunt het uitschakelen via de website of de app regelen.

Via de website

De mogelijkheid om contactloos te betalen uitschakelen via de website van KNAB is alleen mogelijk voor klanten die online bankieren doen. Wie een account heeft geopend bij Mijn KNAB kan inloggen.

In de persoonlijke omgeving van de bank kan je naast je bankzaken namelijk ook instellingen regelen. De optie Details rekening & bankpas is de optie waar je naartoe moet. Als je daar wilt komen moet je eerst in het menu naar Betalen gaan. Daar kan je aangeven of je contactloos betalen wilt gebruiken of niet. Zodra je het hebt geregeld gaat de nieuwe instelling direct in.

Via de app

Ook klanten van KNAB die zaken doen via de app van de bank kunnen contactloos betalen uitschakelen. Zij kunnen dit gewoon in hun vertrouwde app doen. Als je hem opent moet je op zoek naar de optie Meer.

Onder Meer zie je Mijn bankpassen. Daar kan je per pas aangeven of je wilt gebruikmaken van contactloos betalen of niet. Als je hem uitschakelt zal dit in enkele ogenblikken worden doorgevoerd. Je kunt dan niet langer betalen door je pas simpel naast het pinapparaat te betalen. Mocht je ergens niet uitkomen, dan is er hulp te krijgen via de klantenservice van KNAB.

6 gedachten over “Contactloos betalen uitzetten”

    • Kan wel bij de ING. Ik heb vandaag dat voor elkaar gekregen via 020-228.8888 (+- 17:45uur). Dit was de derde persoon die ik vandaag sprak. De eerste twee (telefoon + chat) gaven aan dat het onmogelijk was geworden door de Corona. Maar dat is natuurlijk een flauwekulrede waardoor ik een klacht had laten aanmaken door de chat-medewerker. Vandaar dat ik alsnog via de site verder was gegaan om het uit te zoeken wat nu werkelijk het probleem was. Maar er is geen werkelijk probleem. Het door mij aangegeven nummer was dezelfde als het laatste gepleegde telefoontje. Het ligt ‘m dus aan hoe goed de medewerker waarmee je contact hebt is ingelicht. Dus het kan wel. Ik zou zeggen…bel het nummer dat ik hierboven heb aangegeven. Succes nog en alsnog een fijne avond!

      Beantwoorden
  1. Ja, blijkt dat bij ING ook niet mogelijk.Ik ben bijzig mijn pas laten vervangen. Ik wist niet dat zo
    in stilte veranderd was en toevallig getest of dat aan staat ! ja, stond aan. gezocht op de website
    om uit te zetten : niet mogelijk ?
    Een kwaadaardige optie voor het geval dat jouw pas gestolen of gewoon op straat geld wordt afgenomen met een mobiele pinapparaat. kort geleden las ik op http://www.vrt.nl een artikel “Geld stelen via contactloos betalen is gemakkelijk” . Merkwaardig,omdat van alle kanten wordt gelogen dat erg goed beveiligd is !
    hier is de link naar proef voor het programma Factcheckers :
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/25/zo-makkelijk-gaat-digitaal-zakkenrollen-240-euro-gestolen-in-tw/

    Beantwoorden
    • Update : ik ging langs een kantoor van ING en het probleem voorgelegd.Eerst zeggen ze; “nee, dat
      kan niet, alle pasjes zijn zo uitgevoerd”….Ik zei,als het niet kan uitgezet dien ik een klacht in. ‘maar
      als het mis gaat vergoeden we dat” zei een medewerker. ik herhaalde mijn wens. Eindelijk hadden ze
      mij halfuur laten wachten totdat ik aan de buurt mocht komen.Persoon die mij te woord stond deed
      zijn best, heel lang gezocht waar verstopt stond instelling om te wijzigen en eindelijk gevonden en
      softwarematig contactloodsbetaling uitgezet ! Dus dat kan wel. De vraag is waarom willen ze zo graag “contactloos” betaald worden ?

      Beantwoorden

Plaats een reactie