Hoe werkt een inductiekookplaat?

Hoe werkt een inductiekookplaat? Is koken op inductie veilig of niet?

Elektrisch koken kan al tientallen jaren maar zal de komende jaren populairder dan ooit worden. Het is namelijk de meest veilige- en energiezuinige manier.

Maar hoe werkt een inductiekookplaat en wat zijn de voordelen hiervan?

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Steeds meer huizen beschikken over een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. Dit heeft verschillende redenen:

  • Koken op elektriciteit is energiezuinig
  • Het is goed voor het milieu
  • Het is veiliger dan koken op gas
Inductiekookplaat van Samsung

Met een inductie kookplaat wordt de pan snel verhit. Dit wordt gedaan door middel van een magnetisch veld. En dat is zeer efficiënt: de warmte gaat direct naar de pan waardoor er amper warmte verlies is.

Een voordeel van inductie ten opzichte van een keramische kookplaat is dat de platen niet heet worden. Ook detecteren de meeste inductie kookplaten of er een pan op de plaat staat of niet. Indien dat niet het geval is verwarmt de plaat niet.

Dit maakt een inductiekookplaat veiliger dan alle alternatieven. Zeker wanneer je kinderen hebt.

Als je wil koken met een inductiekookplaat heb je wel speciale pannen nodig: Inductiepannen welke onder de pan een laag hebben om verwarmd te worden via het magnetische veld.

Is koken op inductie gevaarlijk of ongezond?

Nee, koken op inductie is juist hartstikke veilig en heeft geen effect op je gezondheid. Het is veiliger dan koken op gas of open vuur.

Sommige mensen verwarren het magnetische veld wat een inductiekookplaat gebruikt met straling. Dat is niet het geval: een magnetisch veld zorgt niet voor schadelijke straling.

Inductiepannen

Als je wilt gaan koken met inductie heb je hiervoor speciale inductiepannen nodig. Normale pannen zijn hier meestal niet voor geschikt. Een pan kan worden gebruikt als de bodem vlak is en van metaal.

Beste inductiekookplaat van 2020

Wil je zelf ook gaan koken met een inductiekookplaat? Kies dan de volgende inductiekookplaat. Dit is de beste uit de test voor 2019.

Samsung NZ inductie kookplaat serie

Deze serie inductiekookplaten is het beste getest voor 2019 en 2020. Met 4 kookvlakken kun je hier al je gerechten op klaarmaken.

Een prachtige functie is de pauze toets: Hiermee zet je in 1 druk alle kookzones uit- en weer aan op dezelfde temperatuur.

Samsung NZ64F5RD9AB/EF

Samsung nz64f5rd9ab inductie kookplaat

Samsung NZ64K5747BK

Samsung NZ64K5747BK: Best geteste kookplaat van 2020

Gebruiksaanwijzing inductiekookplaat

Online kun je van vrijwel alle merken de handleidingen en gebruiksaanwijzingen vinden en downloaden.

1 gedachte over “Hoe werkt een inductiekookplaat?”

Plaats een reactie