Basgitaar leren spelen voor beginners

De basgitaar leren spelen: Wat je moet weten en hoe je kunt beginnen

Hoe moeilijk is het om basgitaar te bespelen? Moet je hiervoor maanden lessen nemen of heb je de basis al heel snel onder de knie?

Basgitaar leren spelen is niet zo heel moeilijk. Maar.. net zoals bij elk muziekinstrument geldt ook hierbij dat je voldoende doorzettingsvermogen nodig hebt om het te leren bespelen.

Als je al ervaring hebt met andere instrumenten dan is dat natuurlijk een groot voordeel. Maar het is geen absolute zekerheid voor succes want ieder instrument is weer anders.

Basgitaar leren spelen: Neem altijd een aantal basgitaarlessen

Je kunt online basgitaarlessen nemen, maar we raden je aan om eerst wat echte lessen te nemen bij een nabijgelegen muziekschool. Op deze manier kan je voorkomen dat je beginnersfouten maakt die er in online cursussen snel insluipen. Deze fouten zijn ook erg moeilijk weer af te leren. Tijdens het spelen op de basgitaar hoef je telkens maar één van de 4 bassnaren te kiezen. Je speelt noten op die snaren.

Gitaarles van Koen

Koen is dé man voor jouw gitaarlessen. Maar geloof ons niet op ons woord en kijk zelf wat Koen heeft gedaan en hoe hij jou kan helpen.

Gitaarles van Koen: De beste online gitaarlessen van Nederland!

Snel basgitaar leren spelen

Wist je dat basgitaar leren spelen voor vrijwel iedereen weggelegd is? Binnenkort beheers je met onze cursus direct al de basistechnieken. Sommige mensen beweren dat dit een moeilijk instrument is om te bespelen, maar daar zijn we het totaal niet mee eens!

Sterker nog, de basis heb je al snel onder de knie en persoonlijk vinden we de bas, zoals de gitaar ook wel simpelweg wordt genoemd, één van de meest gemakkelijke muziekinstrumenten om te leren spelen.

De muziekleraar legt jou in de eerste les stap voor stap uit hoe je moet spelen. In slechts een paar lessen heb je waarschijnlijk al de bekendste akkoorden en vingerzettingen ‘in de vingers’.

Een gevoel voor ritme hebben is trouwens wel een enorm pluspunt, omdat de basgitaar een z.g. ‘ritmisch instrument’ is.

Leren omgaan met de basgitaar

Ook als je online baslessen neemt wordt jou in de eerste les geleerd hoe je de gitaar moet gebruiken. In de cursus die wij jou op onze website aanbevelen, zal de leraar jou bijvoorbeeld vertellen hoe je hem vast moet houden en waar je de vingers zet. Is dit eenmaal duidelijk voor jou?

Dan volgt daarna de eerste echte basgitaarles. In deze les leer je eenvoudige akkoorden en toonladders spelen.

Basgitaar spelen is makkelijker dan je zou denken!

Basgitaar spelen is absoluut niet zo moeilijk als het lijkt. Niet als je dit vergelijkt met andere instrumenten in elk geval. Je zult echter veel moeten oefenen om vooruitgang te boeken. Herhaling is het geheime ingrediënt voor succes!

Oefen bijvoorbeeld elke dag een half uur en je zal al vrij snel populaire nummers kunnen spelen omdat deze meestal geen moeilijke baspartijen hebben.

De basgitaar, een veelzijdig instrument

De basgitaar is veel veelzijdiger dan je denkt. Als basgitarist ben je verantwoordelijk voor de ‘grove’ of ‘grooves’. Het ritme bepaal je dus zelf en daarmee heb je als basgitarist een hele belangrijke melodiefunctie.

Je kunt het overigens naar eigen wens zo moeilijk of gemakkelijk maken als je maar wilt: Je kan met de basgitaar akkoorden spelen, tikken, slaan en zelfs tokkelen!

Hoe kan je online basgitaar leren spelen?

De basgitaar is een snaarinstrument, het wordt gebruikt in verschillende soorten muziekstromingen. De stemming van het snaarinstrument is hetzelfde als de lage snaar van een gewone gitaar (wel 1 octaaf lager).

Het is heel goed mogelijk om online basgitaar te leren spelen. Wist je dat veel basgitaristen zichzelf de basisvaardigheden online hebben aangeleerd en pas daarna praktijklessen hebben genomen?

Online basgitaar leren spelen

Met de basgitaar is het relatief eenvoudig om jezelf online de belangrijkste basisvaardigheden aan te leren. Laten we in dit geval aannemen dat je een gewone basgitaar voor beginners hebt gekocht, eentje met 4 snaren. Als je ook een versterker hebt aangeschaft, dan kan je per direct van start gaan met je eerste online les!

Via Youtube kun je basgitaar leren spelen maar nog beter is het om een complete basgitaar cursus te volgen. Je kunt je via onze website daarvoor inschrijven. Overigens kan je op veel Nederlandse websites terecht voor tips en adviezen krijgen.

Volgen van basgitaarlessen via Youtube

Op YouTube word je werkelijk waar bijna overweldigd door het aanwezige online lesmateriaal. Abonneer je op een kanaal en volg de instructies van de muzikant op. Zoek gewoon naar “basgitaarlessen voor beginners” of “leer basgitaarakkoorden spelen”.

Neem wel even de tijd om basgitaarvideo’s van bekende, ervaren bassisten te zoeken. Justin Sandercoe bijvoorbeeld is een absolute pionier en bekendheid in online lesgeven via YouTube maar dit kanaal is meer geschikt voor de wat meer ervaren gitarist.

We raden jou als beginner aan om één van de volgende YouTube-kanalen te gebruiken. Tevens staan in dit lijstje enkele tips voor mooie gitaartabs voor dummies.

Bekende Youtube kanalen zijn:

  1. proguitarshopdemos bekijk snel de mooiste giveaways!
  2. justinsandercoe – gericht op basistechnieken
  3. guitarjazdotcom – online lessen volgen
  4. justinsandercoesongs – dit zijn gitaar tabs
  5. rockongoodpeople – online lessen volgen
  6. guitarworld – erg handig voor reviews en tips
  7. truefiretv – online lessen volgen
  8. martyzsongs – focus vooral op tabs aanleren

Gitaartabs

Via de website van Gitaartabs kun je op een eenvoudige wijze online gitaarles voor basgitaar volgen. Hier vind je online cursussen die geschikt zijn voor bijna alle niveaus.

Het wordt sterk aanbevolen voor beginners om deze website te gebruiken. Het grote voordeel is dat alle cursussen in het Nederlands worden gegeven. En de site staat boordevol met, hoe kan het ook anders, gitaartabs.

Basgitaar cursussen: valkuilen

Zoals je nu hebt gelezen is het heel goed mogelijk om online basgitaar te leren bespelen. Ieder voordeel heeft echter ook zijn nadelen. Want bij het volgen van online lessen krijg je geen feedback van een docent, terwijl je daar juist het meeste van opsteekt.

Feedback is nodig om de basistechnieken op een correcte wijze onder de knie te kunnen krijgen. Maar daar hebben wij weer een handige oplossing voor:

Gitaarles van Koen

Koen is dé man voor jouw gitaarlessen. Maar geloof ons niet op ons woord en kijk zelf wat Koen heeft gedaan en hoe hij jou kan helpen.

Gitaarles van Koen: De beste online gitaarlessen van Nederland!

Via Skype ook basgitaarlessen volgen

Sommige muziekleraren bieden ook lessen basgitaar aan via Skype of soortgelijke diensten. Zo kan je thuis op afstand basgitaar leren spelen maar dan wel met live ondersteuning van een echte leraar.

Plaats een reactie