Wat is een VPN en hoe gebruik je het?

Wat is een VPN en wat kun je ermee?

VPN’s zijn momenteel razend populair. Het beschermd onder andere jouw online privacy en voorkomt dat hackers op je apparaten inbreken. Waarschijnlijk heb jij er ook over gelezen of van gehoord en ben je nu benieuwd wat een VPN is en wat je er precies mee kunt.

In dit artikel ontdek je wat een VPN is en hoe zo’n VPN verbinding precies werkt. We vertellen je ook hoe je dit zelf kunt gebruiken, hoe het met de legaliteit zit en waar je op moet letten.

Met behulp van een VPN kun je anoniem internetten. Je gegevens zijn onzichtbaar waardoor je meer mogelijkheden hebt. Een VPN is voordelig af te sluiten bij diverse aanbieder en hoeft slechts één keer te worden ingesteld.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel een virtueel privé netwerk. Met een VPN maak je gebruik van een beveiligde, encrypted verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Omdat de verbinding versleuteld is via encryptie betekent dit dat je met een VPN anoniem kunt internetten.

Het voordeel hiervan is dat jouw (privé)gegevens onzichtbaar zijn voor anderen. Ook is het bijna niet meer mogelijk om je te traceren omdat het IP-adres en andere gegevens naar de VPN server terugleiden en niet naar jouw apparaten.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN zorgt ervoor dat jouw ip-adres niet te traceren valt. Het netwerk wordt omgeleid naar een externe server van de VPN aanbieder waarbij jij een abonnement hebt afgesloten. Je eigen gegevens zullen niet te zien zijn maar die van de VPN aanbieder.

Met een VPN kun je dus jouw IP-adres en andere gegevens afschermen op het internet. Zo ben je zo goed als ontraceerbaar en heb je ook de mogelijkheid om afgeschermde content te bekijken die normaal niet zichtbaar is met je eigen IP-adres (geoblokkade).

De werking van een VPN is eigenlijk heel simpel:

  1. Je configureert de VPN verbinding op je computer, laptop, tablet of smartphone
  2. Als je dit gedaan hebt en gaat surfen op het internet of apps gebruikt maken deze eerst verbinding met de VPN server
  3. De VPN server maakt daarop weer verbinding met het internet
Uitleg hoe een VPN server werkt
Dit zijn de 3 basispunten van een VPN verbinding

Zoals we eerder vertelden maakt een VPN gebruik van een versleutelde verbinding. Alle gegevens die jij verstuurt- en ontvangt worden middels encryptie omgezet in onleesbare tekens. Hierdoor is het onmogelijk voor anderen om te zien wie je bent en wat je doet.

Een VPN gebruiken, hoe doe je dat?

Een VPN instellen en gebruiken is zo gedaan. Allereerst moet je een abonnement bij één van de vele VPN aanbieders afnemen. Er zijn gratis VPN aanbieders maar dit raden we sterk af.

Waarom?

  • Er is een reden dat deze gratis zijn (handel in data & gegevens)
  • Verkapte spionage/traceer tools voor overheden en data-bedrijven
  • Veel lagere snelheden waardoor je internet trager word

Kies dus altijd voor een betaalde VPN. Zo profiteer je ook daadwerkelijk van de voordelen die een VPN je bied. Daarnaast vallen de kosten voor VPN’s reuze mee: je hebt al een VPN tussen de 2 en 8 euro per maand.

Prima prijs voor een verhoogde privacy en ontraceerbare verbinding toch? 😉

VPN instellen

Een VPN instellen is tegenwoordig zo gedaan, of dit nu op een computer, laptop, tablet of smartphone is.

Nadat je een abonnement hebt afgesloten kun je zelf kiezen van welke server je binnen het VPN netwerk gebruik wilt maken. Vervolgens hoef je slechts de gegevens te kopieren en te plakken in de VPN instellingen op je apparaat.

Ook bieden steeds meer VPN aanbieders een app aan waarmee je in een paar klikken de verbinding configureert. Als je dit hebt gedaan ben je klaar om te surfen via het VPN netwerk!

Mocht je van server/locatie willen wijzigen (de meeste VPN aanbieders hebben duizenden servers wereldwijd) dan is het een kwestie van het server-ip veranderen of een andere server te kiezen middels de VPN app.

Waarom een VPN gebruiken?

De voornaamste redenen om een VPN te gebruiken hebben we al genoemd:

  1. Je kunt anoniem surfen op het internet
  2. Al je (privé)gegevens worden versleuteld via encryptie
  3. Je bent ontraceerbaar voor big-tech en overheden
  4. Zo word je privacy dus (extra) goed beschermd
  5. Je kunt geoblokkades omzeilen en buitenlandse, afgeschermde content bekijken (of juist Nederlandse content als je zelf in het buitenland bent, bijvoorbeeld voetbal kijken in het buitenland)
  6. Je bent beveiligd tegen hackers en andere vormen van cyber security

Is het gebruik van een VPN legaal?

Misschien vraag je jezelf nu af of het gebruik van een VPN legaal is. Begrijpelijk gezien de mogelijkheden die een VPN bieden. Maar er is goed nieuws: in de meeste landen waaronder Nederland is een VPN gewoon legaal!

Er zijn ook landen waar een VPN illegaal is. Enkele landen waar dit het geval is zijn China, Noord-Korea, Rusland, Wit-Rusland, Iran, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten. Het zijn voornamelijk de landen met een autoritaire wet- en regelgeving.

Wat belangrijk is om te beseffen is dat je met een VPN niet zomaar illegale of strafbare activiteiten kan uitvoeren. Natuurlijk worden VPN’s ook door criminelen gebruikt, het zou raar zijn als dat niet het geval was. Maar zodra je zware strafbare feiten begaat en opsporingsinstanties je daadwerkelijk willen vinden kunnen ze jouw gegevens opvragen bij de VPN aanbieder onder bevel van een rechter.

Conclusie

Een VPN bied dus veel voordelen op het gebied van privacy en veiligheid. Je kunt anoniem gebruik maken van het internet zonder getraceerd te worden. Ook kan het een handige tool zijn om content welke onder een geo-blokkade staat toch te kunnen bekijken.

Ondanks je zowel gratis als betaalde VPN diensten hebt is het altijd aan te raden te kiezen voor een betaalde VPN. Zo heb je geen beperkingen en altijd de hoogste kwaliteit van beveiliging en anonimiteit. Daarnaast voorkom je dat je gegevens en data verkocht worden, de gratis aanbieders moeten tenslotte toch ergens hun kosten van dekken.

Hoe dan ook, een VPN zorgt voor meer privacy en een verbeterde online veiligheid.

1 gedachte over “Wat is een VPN en hoe gebruik je het?”

Plaats een reactie