Philips Hue: Hoe werkt het?

Alles over Philips Hue: Hoe werkt het en wat kun je er allemaal mee?

Philips Hue is dé slimme verlichting welke licht binnen- en buitenhuis tot leven laat komen. Het is één van de meest populaire slimme apparaten van het moment en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je komt thuis en de verlichting springt automatisch aan
 • Wanneer het gaat regenen gaat de verlichting iets feller branden
 • Automatische timers welke bepalen of de verlichting aan/uit gaat, welke lichtsterkte gebruikt wordt en eventuele kleuren om bepaalde tijdens (bijvoorbeeld rustgevend paars vlak voor bedtijd).

Maar hoe werkt Philips Hue precies?

Philips Hue: Het systeem

Philips Hue werkt met de WiFi in je huis. Het systeem bestaat uit enkele onderdelen:

 • De Hue Bridge
 • Philips Hue lampen
 • De Hue app voor android of iOS

Hue Bridge

De Hue Bridge is het basisstation van het systeem en de lampen in je huis. De bridge wordt met het WiFi netwerk of een kabel met je internet verbonden. Zo kun je vanuit hier alle instellingen en de besturing van de verlichting regelen.

Valt je internet een keer weg? Geen punt: De Hue bridge werkt ook als er tijdelijk geen internetverbinding is.

Hue app

De app van Hue installeer je op jouw smartphone of tablet. Vanuit de app maak je via jouw internetverbinding (WiFi) verbinding met de Bridge.

Met de app kun je alle instellingen en scenes (vooraf geconfigureerde instellingen voor de verlichting) besturen. Zo kun je onder andere lampen in je huis en configuratie aan een specifieke kamer toewijzen: Zo kun je kamers afzonderlijk van elkaar besturen.

Philips Hue lampen

Er zijn anno 2022 veel verschillende lampen beschikbaar voor Philips Hue. Zo heb je:

 1. Normale lampen met een E14 of E27 fitting in zowel wit als kleur
 2. GU10 fitting spots in wit en kleur
 3. Ledstrips voor binnen en buiten
 4. Inbouwspots voor binnen en prikspots voor buiten
 5. Plafond- en wandlampen
 6. En nog veel meer soorten lampen

Elke lamp die je installeert versterkt tevens het signaal van Hue: Ook in verre hoeken van je huis waar je WiFi zwak is.

Voordelen van hue verlichting in huis

Het gebruiken van het Hue systeem is niet alleen heel hip maar heeft ook nog vele voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Automatisch verlichting aan als het donker wordt

In de app kun je zelf compleet configureren hoe je jouw verlichting wilt laten werken. Zo kun je met timers instellen dat je verlichting automatisch aan gaat wanneer het donker wordt. En natuurlijk weer uit als het de volgende ochtend licht wordt.

Smartphone notificaties doorgeven via de verlichting

Je kunt ook instellen dat wanneer je een notificatie op je smartphone krijgt, bijvoorbeeld bij een WhatsApp bericht of een e-mail, dat de verlichting knippert en je hier direct alert van bent.

Laat de verlichting automatisch aangaan wanneer je in de buurt komt

Via GPS kan de Hue app bepalen of je in de buurt van je huis bent of niet. Het is mogelijk om in te stellen dat wanneer dit het geval is dat je verlichting automatisch aangaat. Super handig!

Andersom werkt het ook: Wanneer het systeem merkt dat je een bepaalde afstand van huis verwijderd bent zal het automatisch de verlichting uit laten gaan.

Spraakbesturing ook mogelijk met Apple HomeKit

Je kunt Hue ook koppelen aan Apple HomeKit. Als je dit doet kun je voortaan via spraak met Siri je lampen besturen. ‘Keukenverlichting aan’ en gaan! 😉

Plaats een reactie