F1 sprintrace: Wat Is het & Hoe werkt het?

Formule 1 sprintraces, alles wat je wilt weten over dit nieuwe format in de F1

In het Formule 1 seizoen van 2021 is er getest met drie sprintraces, een format wat al langer bestaat in de Formule 2. Ook in 2022 zijn er wederom drie sprintraces gereden en in 2023 gaan we zelf 6 sprintraces zien.

Maar wat is een F1 sprintrace precies en hoe werkt dit? In dit artikel vertellen we alles hierover.

Hoe werkt sprintrace f1?

Een sprintrace is zoals gezegd een format wat al langer in de Formule 2 bestaat. Om de fans meer waarde voor hun geld te geven tijdens een race weekend is dit format ook in de Formule 1 geïntroduceerd.

Normaal gesproken wordt de startopstelling voor de Formule 1 bepaald aan de hand van een kwalificatiesessie op zaterdag. Tijdens sprintweekenden geldt de sprintrace welke op zaterdag wordt verreden als kwalificatie voor de hoofdrace op zondag.

Zie ook: Formule 1 kijken in het buitenland

In zo’n weekend wordt er al op vrijdag een kwalificatie gehouden welke de startopstelling voor de sprintrace bepaald. Het idee hierachter is dat er nu 3 dagen lang actie is voor de fans in plaats van enkel op zaterdag en zondag.

Een sprintrace heeft de afstand van 1/3 van een normale Grand Prix. Oftewel zo’n 100 kilometer en gemiddeld 22 ronden (afhankelijk van het circuit).

Zo ziet een F1 sprint weekend eruit

Vrijdag

  1. Eerste vrije training
  2. Kwalificatie voor sprintrace startpositie

Zaterdag

  1. Tweede vrije training
  2. Sprintrace (welke als kwalificatie geldt voor de hoofdrace)

Zondag

  1. Hoofdrace van het weekend

Puntenverdeling tijdens sprintraces

Tijdens een sprintrace kunnen punten verdiend worden welke meetellen voor het F1 wereldkampioenschap. De nummers 1 tot en met 8 ontvangen punten:

  • Plek 1: 8 punten
  • Plek 2: 7 punten
  • Plek 3: 6 punten
  • Plek 4: 5 punten
  • Plek 5: 4 punten
  • Plek 6: 3 punten
  • Plek 7: 2 punten
  • Plek 8: 1 punt

Sprintraces in 2022

In 2022 zijn er drie sprintraces in de F1. Deze zijn verreden op Imola, Oostenrijk en de laatste zal in Brazilië zijn op 13 november 2022.

Kritiek vanuit Formule 1 teams, coureurs en fans

Alhoewel het idee voor meer actie tijdens een Grand Prix weekend interessant is, zijn de meningen over dit soort races onder de coureurs, teams en fans verdeeld.

Een sprintrace is niet zonder risico namelijk: als je als coureur spint of een crash hebt is het risico groot dat je tijdens de hoofdrace ver naar achteren moet starten.

Met dit in het achterhoofd nemen de coureurs dus weinig tot geen risico tijdens een sprintrace en is het vaak “optochtje rijden” zoals de fans het noemen.

En dat zorgt er indirect weer voor dat er eigenlijk helemaal niet zoveel extra actie is tijdens het weekend. Want de fans willen hard racen zien.

Maar niet alleen de risico’s op gebeurtenissen tijdens een race zijn een probleem voor de Formule 1 teams. Ook de slijtage van onderdelen zoals de motoren zijn een probleem: in een Formule 1 seizoen zit er namelijk een limiet op het te gebruiken onderdelen.

En deze limiet is al vrij krap op basis van de huidige 22 races in één seizoen (in 2023 zelfs 24 weekenden!). Laat staan dat daar nog extra kilometers bijkomen van de sprintraces.

6 sprintraces in 2023

Ondanks de terughoudendheid van de teams en coureurs plus de verdeelde meningen van fans heeft de F1 organisatie toch besloten om in 2023 in totaal zes sprintraces te organiseren.

Het is nog niet bekend tijdens welke Grand Prix weekenden dit gaat zijn. Dit zal waarschijnlijk binnenkort duidelijk zijn als de definitieve Formule 1 kalender voor 2023 gepresenteerd wordt.

Formule 1 sprintrace kijken

De laatste sprintrace van 2022 zal dus plaatsvinden tijdens het GP weekend van Brazilië. Dit weekend vind plaats van 11 tot 13 november.

Je kunt alles van dit weekend live volgen via de Nederlandse aanbieder Viaplay of F1TV Pro wat het streaming platform van Formule 1 zelf is.

Plaats een reactie